Het werk

Het leggen van een nieuw rieten dak is een hele klus.
Het werk begint met het inrichten van de bouwplaats en het plaatsen van een steiger en de bouwliften. Bij vervanging van een bestaande kap zal bovendien eerst het oude dak verwijderd en afgevoerd moeten worden. Daarna gaan we de onderconstructie controleren en zo nodig aanpassen om op een goede basis weer een goed rieten dak te kunnen aanbrengen.

Indien de voorbereidende werkzaamheden door een aannemersbedrijf uitgevoerd worden, dan zal er tussen ons en de uitvoerder regelmatig overleg plaatsvinden om een optimaal resultaat te behalen.
Het nieuwe riet dat we gebruiken hebben wij al weken van tevoren uitgezocht bij een riethandelaar, zodat elk dak het beste en meest geschikte riet krijgt passend bij de vorm en omstandigheden.
Het riet wordt vervolgens door de riethandelaar afgeleverd in onze loods en van hieruit nemen wij dagelijks de dagvoorraad mee naar de bouw.
Een rietendak door ons gelegd voldoet aan de eisen die de Vakfederatie Rietdekkers aan een dak steld.

Als het riet op het dak ligt maken we de nokvorsten erop met daaronder 50 cm gaas voor de bewapening van het cement en om vogelschade onder het nok te voorkomen. Ook maken wij regelmatig de bouwplaats schoon van rietafval zodat deze mooi overzichtelijk blijft.