Rietdekken


De geschiedenis van het riet gaat al vele eeuwen terug.riet is niet brandgevaarlijk

Al in vroege geschriften van de Romeinen werd er gesproken over ‘de lage landen’ waar huizen bedekt zijn met riet en stro. Ook toen al ontdekte men dat deze manier van dakdekken een kwalitatief en comfortabel onderkomen verschafte. Dat riet in die tijd veel gebruikt werd lag voor de hand, omdat in de omgeving over het algemeen genoeg rivieren en meren waren waar het goedkope riet te verkrijgen was.
 
Rond de Middeleeuwen werd het gebruik van riet als dakbedekking echter aan banden gelegd. Het riet beschikte wel over goede isolerende eigenschappen maar had als nadeel dat het relatief brandgevaarlijk was. De stad Leiden schreef in 1406 een verordening uit dat nieuwe huizen een hard dak moesten hebben. Ondanks deze verordening bleef het rieten dak een van de meest gebruikte, omdat een pannendak in die tijd voor de meeste mensen onbetaalbaar was.
Anno 2011
Tegenwoordig zijn de basistechnieken en gereedschappen in grote lijnen nog steeds hetzelfde als een paar eeuwen terug. Uiteraard zijn verschillende gereedschappen gemoderniseerd en heeft vooral de onderconstructie de laatste twintig jaar een sprong voorwaarts gemaakt.
 
Een rieten dak heeft zich door de tijd bewezen sfeervol, comfortabel en authentiek te zijn, met een duurzame garantie voor een behaaglijk leefklimaat.